Dry Needling

Wie bijvoorbeeld door zijn enkel zwikt, forceert ook de onderbeenspieren. Die kunnen daardoor verkrampt raken. En dat hoeft niet in de buurt van de enkel te zijn, maar bijvoorbeeld hoog in het onderbeen oftewel de kuit. De ontstane triggerpoints veroorzaken dan die uitstraling.
Deze triggerpoints kunnen op verschillende manieren ontstaan, nl. acuut door een trauma/ongeval, chronisch door verkeerde houding, overbelasting, blessures bij sporters, stress, oververmoeidheid, vitaminetekort, gewrichtsklachten.

Dry Needling is een techniek waarbij een zeer dun naaldje door de huid direct in een triggerpoint in een spier wordt geprikt. Zo’n triggerpoint is een drukgevoelige, pijnlijke verharding of een strengetje in een spier, die de oorzaak kan zijn van allerlei pijnklachten. Als je op zo’n triggerpoint drukt dan doet dit pijn en soms voel je dit doorstralen naar een ander deel van je lichaam.

Dry Needling en acupunctuur worden nog wel eens verward. Bij Dry Needling gaat er één naaldje in een verharding van de spier, bij acupunctuur gaan de naaldjes in energiebanen.

Er wordt een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald gebruikt en er wordt dus geen vloeistof in de spier gespoten. Met behulp van een speciale techniek triggert de fysiotherapeut de verkrampte spier met een naaldje, waardoor de spier snel en langdurig ontspant. Soms voel je zelfs een schokje.

Het inbrengen van het naaldje voel je bijna niet. Meestal voelen mensen een druk of samentrekking van de spier of een soort uitstraling in een bepaald bijbehorend huidgebied. Na de behandeling kan de spier wat vermoeid of stijf aanvoelen. Dit is volkomen normaal en is vaak van korte duur.

Sinds 2007 is Dry Needling opgenomen in het beroepsprofiel van de fysiotherapeut en valt dit onder de reguliere behandeling fysiotherapie. Indien fysiotherapie in uw aanvullende verzekering zit wordt een behandeling vergoed door de Zorgverzekeraar.

Meer informatie is te vinden op de website dryneedling.nl